Documento sin título


emc
Documento sin título
Documento sin título
Documento sin título

Dissabte 21 d'octubre de 2017
El ressò del 155...

Sense que això impliqui cap posicionament polític específic ni cap mena d'adoctrinament (i respectant, òbviament, el pensament de tota la comunitat educativa de l'EMC), no ens podem estar d'escriure aquesta notícia en un dia com avui, en què el Govern de l'Estat espanyol ha proposat aplicar l'article 155 de la Constitució. Però no parlarem de constitucionalisme (que no en som experts), sinó de música (que sí que en som). I ho farem remetent-nos al gran J. S. Bach i a una curiosa coincidència.


Es parla sovint de la simbologia musical, de la qual Bach és un artífex privilegiat. Doncs bé, simbòlicament o no, i casualment o no, resulta que la seva cantata n. 155 es titula "Mein Gott, wie lang, ach lange?", que es podria traduir com quelcom semblant a: "Déu meu, quant de temps, fins quan?". El significat que pot prendre el títol en un dia com avui, no ha passat desapercebut a part del món musical català, que ja ha començat a fer córrer la notícia per les xarxes. És per això que –com a escola de música– ens en fem ressò.


Ho deia Aristòtil: som animals polítics, i no podem estar-nos ni de fer política ni de parlar-ne, perquè vivim en societat (no fer-ho suposa desatendre els compromisos ciutadans, de fet). Però mentre no ens trobem en les paraules, els conceptes i les formes (que sovint són equívocs), des de l'EMC apostem per trobar-nos des de la música, que és veritablement universal.


Esperem que Bach, amb la seva serenor i solemnitat, ens serveixi per transitar el millor possible aquests moments difícils. I esperem saber-ho fer com ell: amb un veritable contrapunt (és a dir, amb diàleg en peu d'igualtat i sense imposicions entre les veus), amb una actitud de parlamentació amable, profunda i respectuosa.


Us adjuntem aquí un fragment de l'obra:  www.youtube.com/watch?v=7LMgcUuE1Mo 


I un interessant workshop al voltant d'aquest meravellós 155 bachià:  www.youtube.com/watch?v=Id-xhGa94WI 


 Galeria de fotos

Foto 1


166545 ©2009 Escola de Música Casp  |  93 318 37 04 - em.casp@fje.edu | Creació web: serverbcn.com